Ara

Bilinç Hayat Kurtarır!

Sevgili velilerimiz;

Anne babalar olarak, günün büyük bir bölümünü okulda geçiren çocuklarımızın hem fiziksel hem de duygusal olarak güvende olduklarını bilmeye ihtiyacımız var. Çocuklarımızı güvenle emanet ederken aklımıza gelmeyen ancak yaşadığımız süreçte zihnimizde canlanan sorular için kısa bir derleme yapmak istedim.

Öncelikle dört haftadır evlerde olan öğrencilerimiz okula geldiğinde yaşatıldıkları, duydukları ya da belki bir baş etme yolu olarak yok saydıkları bu süreci nasıl anlamlandırdıklarını görmek ihtiyaçlarını doğru anlamak oldukça kıymetli. Yaşanan bu sürece farklı şekilde maruz kalan öğrencilerimizin duygusal olarak takibi rehberlik birimimizce yapılması ve destek ihtiyacı olan öğrencilerimiz ivedikle desteklenmesi hedeflenmiştir. Buna paralel ailelerimiz talepleri doğrultusunda rehberlik birimimizden online ya da yüz yüze randevu talep edebilecektir. Öğrencilerimizin, fiziksel, sosyal, duygusal ve akademik olarak kendilerini güvende hissetmelerini sağlamak için ilk hafta rehber öğretmenlerimiz öğrencilerimizle deprem sürecinin doğası, oluşumu, deprem öncesi, deprem anı ve sonrası yapılacaklar ile ilgili farkındalık yaratmak ve öğrencilerimizin bilgilerini tazelemek için gerekli çalışmaları yürüteceklerdir.
Diğer bir soru ise okulda depreme nasıl hazır olabiliriz?

Depremin bir korku unsuru değil hazırlıklı olmamız gereken bir doğa gerçeği olduğunu fark etmek yaşanılacak bir deprem anında süreci doğru yönetmek ve koordine olmak açısından önemlidir. Bu nedenle okulumuzda her dönem uyguladığımız tatbikat çalışmalarını sıklaştırmanın bu algıyı destekleyeceği düşünülmektedir. Yürütülecek bu çalışmalarla öğretmenlerin ve öğrencilerin farklı saatlerde ve farklı alanlarda deprem anı ve sonrasındaki eylem planlarını pratikleştirilmesi hedeflenmiştir.

DEPREME İLİŞKİN OKUL BİNAMIZLA İLGİLİ BİLGİLER:

• Okulumuz yapı teknik ve inşaat yönetmeliklerine uygun olarak yapılmıştır.
• Mili Eğitim Bakanlığı ve Yapı Denetim birimleri tarafından gerekli sağlamlık raporlamaları mevcuttur.
• Okulumuz alanlarında yüksek dolap bulunmamaktadır.
• Tüm dolaplar duvara sabitlenmiştir ve aralıklarla kontrolü sağlanmaktadır.
• Dolap içlerinde kitap, defter dışında ağır eşya muhafaza edilmemektedir.
• Gaz vanaları ve elektrik sigortaları kaçak durumunda otomatik sistemle kapanmaktadır.
• Binadan acil çıkış ve tahliye noktaları işaret ve levhalarla belirlidir.
• Acil çıkış alanları hatırlatma amaçlı tüm sınıf ve katlara da asılmıştır.
• Acil çıkış alanlarında acil çıkış noktalarını gösteren ve kat başlarında elektriksiz sensörlü aydınlatmalar bulunmaktadır.
• Tavan aydınlatmaları sarkık olmayıp iç montedir.
• Sınıf kapılarının tamamı dışarıya açılmaktadır.

Uzm. Psikolog Yeşim KILIÇASLAN
Deha Koleji Okul Müdürü